Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ. Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!
Przed nami kolejny weekend z F1. A ja standardowo zacznę od kwalifikacji
Felipe Massa (BRA/Ferrari) - pole position @ 3.3
Felipe Massa (BRA/Ferrari) - top3 @ 1.35
Zaczniemy od pierwszego pola starowego przed wyścigiem. Sądzę, że Massa ma spore szanse na "pole position". Zaczniemy od tego, że w ostatnim wyścigu wywalczył 10 punktów dla swojego teamu, czyli stanął na najwyższym poziomie podium. Więc czemu by nie przedłużyć dobrej passy dobrych występów. Ferrari spisuje się w obecnym sezonie bardzo dobrze, co pokazuje tabela konstruktorów. Ten weekend włoska ekipa zaczęła też bardzo dobrze, po tym jak w pierwszym treningu Felipe odnotował najlepszy czas. Uzyskał to po bardzo dobrej jeździe i trzeba wspomnieć, że przejechał zaledwie 8 kółek, po tym jak wjechał na plamę oleju z bolidu Alonso, który miał awarię. Bolid Brazylijczyka ze sporą prędkością udeżył w bandy i się roztrzaskał. Brazylijczyk miał nie wyjechać na drugi trening, ale mimo to wyjechał. Czas był gorszy o ponad 1.5 sekundy, a miejsce dość odległe bo aż 8. Możecie mówić, że to przez ten wypadek, ale tutaj jest inna przyczyna. Otóż w drugim treningu Ferrari testowało jazdę przy pełnym baku. Tak więc ich czasy do okoliczności były dobre. Massa, lepiej spisuje się od Kimiego, któremu został wymieniony silnik przed tym weekendem. Ale to nie Raikkonen jest faworytem kwalifikacji. Bukmacherzy za faworyta uznają Hamiltona, który jedzie przed własną publicznością i w dwóch pierwszych treningach spisywał się znakomicie. Dwa razy trzecie czasy mówią same za siebie. Teraz Wasze pytanie, czemu właśnie nie Hamilton ? Otóż dostaniecie prostą odpowiedź. W dwóch treningach Hamilton jeździł na oparach co powodowało dobre czasy. Czyżby jazda pod publiczkę ? Nie mam pojęcia. Stawiam na Massę, który wydaje się być lepiej dysponowany w ten weekend. Jeżeli ekipa McLarena będzie chciała dać publiczności "PP" Hamiltona to zatankują jemu bolid małą ilością paliwa i wtedy niestety raczej on zdobędzie "PP", w każdym innym przypadku to Massa wygra. Dla mniej odważniejszych jak najbardziej polecam typ na Massę w top3. Tutaj nie ma co pisać, bo analiza jest taka sama jak do jego pole position.
Jeszcze pare typków bez analiz:
Rosberg - Nakajima 1.12
Heidfeld - Kubica 1.18 Massa - Raikkonen 1.85
Potem jeszcze coś dodam, bo narazie tyle w ofercie...
co powiesz o tym typie chomik na kwalifikacje : Heikki Kovalainen Robert Kubica 1 1.72
Heiki wreszcie chyba odzyl na treningu :
1. Heikki Kovalainen (McLaren-Mercedes) - 1:19.989 (35 okrążeń)
11. Robert Kubica (BMW Sauber) - 1:21.023 (33)
I
2. Heikki Kovalainen (McLaren-Mercedes) - 1:19.587 (15)
5. Robert Kubica (BMW Sauber) 1:20.367 (11)
Wysłany: 2008-07-05, 09:24
Ja wypatrzyłem dobry typ na kwalfikacje z wysokim kursem Trulli J. (miejsce 1-10) - kwalfikacje typ: NIE kurs:2,7
Jarno zarówno w 1 jak i 2 treningu spisał się słabo. Ani razu nie był w 10. Na 1 treningu był 15, a na 2 trenigu zają ostanie 20 miejsce. Także myśle, że można zaryzykować, bo kurs niczego sobie
Polecam jeszcze (kwalfikacje):
Webber M.-Trulli J. typ:1 kurs:1,5 grałęm po kursie 1,95
Kovalainen H.-Alonso F. typ:1 kurs:1,25 grałem po kursie 1,75
Kovalainen H. (miejsce 1-5) typ: TAK kurs:1,3 Vettel S.-Bourdais S. typ:1 kurs:1,3
Wszystkie typy weszly, ale kupon tylko 1/4
Ostatnio zmieniony przez wojtasboss 2008-07-05, 16:23, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2008-07-05, 09:37
Ale jaja. W milenium pojdynek Kovalainen H.-Alonso F. jest po kursie 1,25-3,1 a w stsach 1,75 do 1,85. Oczywiście pisałem wczesniej, że w tym pojedynku stawiam na Kovalainena. ale postawie po kursie 1,75 duża róznica
Tak samo Webber-Trulli w stsach kurs na Webbera 1,95 a w millenium tylko 1,5
Ostatnio zmieniony przez wojtasboss 2008-07-05, 09:52, w całości zmieniany 1 raz
co powiesz o tym typie chomik na kwalifikacje : Heikki Kovalainen Robert Kubica 1 1.72
Heiki wreszcie chyba odzyl na treningu :
1. Heikki Kovalainen (McLaren-Mercedes) - 1:19.989 (35 okrążeń)
11. Robert Kubica (BMW Sauber) - 1:21.023 (33)
I
2. Heikki Kovalainen (McLaren-Mercedes) - 1:19.587 (15)
5. Robert Kubica (BMW Sauber) 1:20.367 (11)
No nie wiem. Może i wejdzie, ale ja bym się wstrzymał. Z tego co czytałem to McLaren jechał w piątkowych treningach na oparach w przeciwieństwie do innych ekip. Więc sam wiesz jak to może być. W F1 minimalnie mniej paliwa to od razu jakaś przewaga. Wszystko zależy od taktyki obu ekip. Jeżeli będzie jechał z małą ilością paliwa (co wydaje mi się mało prawdopodobne) to powinien być wyżej od Roberta
Cytat:
:arrow: Webber M.-Trulli J. typ:1 kurs:1,5
Kovalainen H.-Alonso F. typ:1 kurs:1,25
Te typy rzeczywiście dzisiaj można grać Nic innego ciekawszego się nie znajdzie Już nie piszę analiz bo nie ma już sensu.
Jesteśmy świeżo po kwalifikacjach. Jak dla mnie były to jak dotąd najdziwniejsze i najtrudniejsze do przewidzenia kwale. Jestem ciekaw jutrzejszego wyścigu.
Szkoda Roberta bo miał szanse na dobre pole startowe, a tak nici. Jurto podam jakieś ciekawe pary
Dobra to startujemy. Oby z lepszym skutkiem niż w kwalifikacjach
Alonso - Piquet 1.3
Pojedynek drużynowy zawodników Renault. Obaj dobrze spisywali się podacz weekendu, ale to Alonso jest tutaj #1 i nie ma co tego podważać. Alonso, były Mistrz Świata zdobył w kwalifikacjach 6 czas, co daje mu start z 3 linii. Jego kumpel z ekipy pojechał także bardzo dobrze, nawet znakomicie jak na jego możliwości, co dało mu 7 czas i start z 4 linii niedaleko Alonso. Mimo małej odległości między bolidami, to Alonso jest zdecydowanym faworytem tego pojedynku. Nelson nawet gdyby wyprzedził Alonso, a ten go później dogonił to na 99% nie będzie go blokował i przepuści, bo wie że Hiszpan jest zdecydowanie lepszy od niego. Kurs może nie największy, ale do podbicia ako polecam.
Kubica - Heidfeld 1.45
To chyba ten czas, kiedy Nick będzie wyżej od Roberta. Od początku weekendu Robert ma jakieś problemy z bolidem. Kwalifikacje nam to wyraźnie pokazały. W trzeciej sesji kwalifikacji Robert nawet nie przejechał pomiarowego kółka po tym jak na okrążeniu rozgrzewkowym, bodajże w pierwszym sektorze miał tak mały prześwit, że "szurał" dołem bolidu po torze, uszkadzając bolid, tym samym nie dając szans na dobry wynik kwalifikacji. Nick natomiast mimo słabej jazdy w treningach, w kwalifikacjach pokazał się z bardzo dobrej strony. Jeździł bardzo równo i szybko co dało mu bardzo dobry czas, który sklasyfikował go na dobrym 5 miejscu, czyli zaraz obok Alosno. Myślę, że Niemcy nie przepuszczą takiej okazji i zrobią wszystko aby Nick w końcu był wyżej od Roberta.
Rosberg - Nakajima 1.6
Dość trudny do typowania wynik, ale mimo to podejmę się tego. Statystycznie to azjatycki kierowca ma większe szanse na bycie wyżej niż jego kolega z ekipy. Nakajima startuje z odległej 15 pozycji. Ale mimo to, to Rosberg ma jeszcze gorsze położenie, ponieważ startuje z pit lane. Czyli wychodzi, że startuje z 20 pozycji. Umiejętności przemawiają za młodym Niemcem. Co prawda wszystko zależy od taktyki, ale przypuszczam, że w obu przypadkach będzie ona podobna, w sensie duża ilość paliwa i możliwy 1 pit lane. Ogólnie wydaje mi się, że Nakajima nie dojedzie dziś do mety, co jednoznacznie daje wygraną Rosbergowi.
Dodatkowe:
Kimi - Massa 1.25
Kubica (1-8) 1.3
//ogólnie jak na taką pogodę to poszło całkiem nieźle... szkoda Roberta bo jechał po dobrą pozycję... gratulacje dla Barrichello który bardzo ładnie pojechał