Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ.
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!

90minut.com  |  Liga-Typerów.pl
Regulamin  Regulamin        FAQ   FAQ          Szukaj   Szukaj         TopTimers   TopTimers        Formularz kontaktowy  Formularz kontaktowy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Reklama: 50% Bonus dla nowych klientów | BONUS 100% | Betting and Live results | Centrum Photoshop - PSHelp.pl | Informacje z pierwszej Piłki - Kicker.pl | Liga-Typerów.pl

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Obstawianie.com Strona Główna » Analizy, Informacje, Sugestie » Formuła 1 » GP Turcji
Zamknięty przez: Chomik
2008-05-17, 13:33
GP Turcji
Autor Wiadomość
Chomik

Spurs, Juve & Jaga!

Pochwał: 162
Wysłany: 2008-05-06, 14:36   GP Turcji

Dane podstawowe:

tor: Istanbul Park
długość okrążenia: 5.338 km
ilość okrążeń: 58
dystans: 309.356 km
runda Mistrzostw Świata: 5 z 18

Szkic toru:

Terminarz GP

09.05.2008 Piątek

1. Trening 09:30 - 10:30
2. Trening 13:00 - 14:30

10.05.2008 Sobota
3. Trening 10:00 - 11:00
Kwalifikacje 13:00

11.05.2008 Niedziela
Wyścig 14:00

Chomik

Spurs, Juve & Jaga!

Wysłany: 2008-05-09, 19:58   

Tak po krótce o kwalifikacjach...

Pogoda nie sprzyjała w dniu dzisiejszym i wyniki w treningach mogą być zupełnym przypadkiem, więc ciężko jest wskazać zdecydowanych faworytów na jutrzejsze kwalifikacje i niedzielny wyścig. Mimo wszystko Ferrari powinno wywalczyć PP, ale który z nich to uczyni nie mam pojęcia. W dzisiejszych treningach McLaren zdecydowanie szybszy od BMW, które ma problemy z bolidami/bolidem, ale bądźmy dobrej myśli. Kilka małych analizek...

Kimi Raikkonen (FIN/Ferrari) - top3 kwalifikacje @ 1.25 :n: 4 miejsce :((

Chyba najpewniejszy typ z jutrzejszych kwalifikacji. Po pierwszym treningu nie polecałbym tego typu, gdyż ekipa Ferrari mała małe problemy z pojazdem Fina, który zdołał zaliczyć zaledwie 3 okrążenia. Przed drugim treningiem bolid został rozłożony na "części pierwsze" i jak się okazało po drugim treningu ta rozbiórka zdecydowanie pomogła, gdyż Kimi miał pierwszy czas w drugiej sesji. Według mnie Raikkonen ma największe szanse na zwycięstwo w jutrzejszych kwalach jak i w niedzielnym wyścigu.

Alonso - Rosberg @ 1.2 :t:
Alonso - Webber @ 1.45 :n: 0.005 różnicy :/

Nie trudno wskazać faworyta tych pojedynków. Nico Rosberg nie najlepiej w piątkowych jazdach. W obydwu treningach młody Niemiec odnotował trzynaste czasy, co na pewno nie jest dla niego dobrymi rezultatami. Webber natomiast jeszcze gorzej. W pierwszym treningu dopiero 16 czas co jest beznadziejnym wynikiem. A drugi trening skończył się po 4 okrążeniach (19 czas) po tym jak Australijczyk wypadł z toru i robił bolid. Alonso natomiast zdecydowanie lepszy od wcześniej wymienionej dwójki. Widać, że Renault poprawiło swoje bolidy i z pewnością powalczy o lepsze miejsca. Alonso w pierwszym treningu bardzo dobrze, odnotował 4 czas. W drugim nieco gorzej, bo 9 czas, ale nie zmienia to faktu, że pojechał o wiele lepiej niż jego przeciwnicy. Nie mam pojęcia dlaczego w pojedynku z Webberem buki wystawili taki kurs. Według mnie promocja.

Kovalainen - Heidfeld @ 1.65 :t:

Kolejna promocja. Nie wiem skąd takie kursy. Może nie zdecydowanym, ale faworytem tego pojedynku jest kierowca z ekipy McLarena. Kovalainen po groźnie wyglądającym wypadku w ostatnim Grand Prix został dopuszczony do GP Turcji. Jak się okazało z kontuzji nadgarstka nie wyszło nic groźnego i Fin jest w stanie jeździć równie szybko jak wcześniej. W obydwu sesjach treningowych był zdecydowanie szybszy od Niemca z ekipy BMW-Sauber. W pierwszym treningu Heikki znakomita jazda i drugie miejsce zaraz za Massą, zaś Nick z siódmym czasem. W drugim treningu Kovalainen zaliczył piąty czas, zaś Niemiec był na dziesiątym miejscu. W obu jazdach przewaga Fina była spora.

Narazie to tyle, bo nie mam czasu na więcej. Może jutro coś skrobnę jak znajdę chwile. Mam nadzieję mimo, że treningi nie dały wszystkich informacji o przygotowaniu ekip.

//kwale nie po mojej myśli chociaż nie było strasznie, najbardziej żal 4 miejsca Kimiego, który wykręcił słabsze czasy po tym jak jego bolid został mocno zatankowany, taktyka zaważyła nad typem. Co do Alonso to prawie trafiłem %-) jutro będzie lepiej :))

makofski

Trampkarz

Pochwał: 2
Wysłany: 2008-05-10, 11:32   

GP Turcji-kwal.

Kubica-Heidfeld 1 1,33 :t:

Typ : 1
Kurs : 1,33

Buk : megatyp

Chyba nie ulega wątpliwości, że Robert w tym sezonie jest liderem zespołu BMW, a jak widzieliśmy rok temu BMW uparcie układa taktyki pod lidera. Ta sama technologia obu samochodów, taktyka ustawiona pod Roberta, talent Roberta :)) , plus to że schudł kilka kilogramów co zwiększyło parametry bolidu - to wszystko daje przewagę Kubicy i widzimy to w wynikach w tym sezonie. Jeżeli chodzi o ten konkretny tor to Kubica jest tu bardzo szybki - dużo zakrętów i krótkich odcinków to jego żywioł. Dodajmy do tego że na wszystkich treningach Robert był szybszy od Nicka i mamy pewniaka jak na tacy.

Edit : Btw. Wczoraj kurs na Robsona był 1.4.
GL
Ostatnio zmieniony przez makofski 2008-05-11, 07:39, w całości zmieniany 2 razy  

Chomik

Spurs, Juve & Jaga!

Wysłany: 2008-05-11, 11:08   

Dobra czas dać coś na wyścig :))

Alonso - Heidfeld @ 1.85 :n: różnica 1 miejsca
Alonso - Rosberg @ 1.33 :t:

Zaczniemy od pierwszego pojedynku, w którym według mnie kursy na Alonso powinny być mniejsze. Dają aż 1.85 w pojedynku z Nickiem Heidfeldem. Według mnie to trochę przesadzone, ale dzięki temu możemy skorzystać. Alonso przez cały weekend sprawował się na dobrym poziomie, a wczoraj w kwalifikacjach zajął dość dobre, 7 miejsce. Widać, że ekipa Renault robiła postęp w ostatnim czasie. Co do Nicka to chyba wszyscy zauważyliśmy, że ten weekend nie będzie dobrze przez niego wspominany. Od początku tego weekendu Heidfeld odnotowywał słabe czasy. Nie szło mu w każdym trenignu, a w kwalifikacjach też słabo bo dopiero 9 czas. Tak więc Niemiec będzie startował za Hiszpanem. Jeżeli na starcie nie będzie żadnych niespodzianek i podczas wyścigu bolidy nie zawiodą to Alonso powinien znaleźć się wyżej od Nicka, który zdecydowanie słabiej radzi sobie w ten weekend od Alonso. Drugi pojedynek jest jeszcze pewnieszy, gdyż Nico Rosberg także nie zaliczy tych weekendów do udanych. Sytuacja jest jeszcze prostsza gdyż Rosberg z 11 czasem kwalifikacji będzie startował z szóstej linii, czyli zaraz za Heidfeldem. Według mnie Alonso będzie będzie górą w tych dwóch pojedynkach.

Heidfeld - Kubica @ 1.28 :t:

Pojedynek dwóch kierowców BMW-Sauber. Nie trudno wskazać jest faworyta tego pojedynku. Robert zdecydowanie lepiej spisuje się od Niemca. I to nie tylko w ten weekend, ale przez cały sezon. Robert mimo iż zdobył 5 czas kwalifikacji nie był zadowolony ze swojego wyniku i mówił w wywiadach, że mógł pojechać jeszcze szybciej. Taktyka BMW nie pozwoliła mu zdobyć lepszego miejsca, ale wiemy że Polak jest mocny co pokazał nam m.in. w drugiej sesji kwalifikacyjnej, gdzie odnotował drugi czas. Heidfeld już na starcie będzie miał stratę dwóch linii i jeżeli nie stanie się nic złego na starcie to Robert będzie zdecydowanie lepiej sklasyfikowanym kierowcą niż jego kolega z ekipy.

Kimi Raikkonen (FIN/Ferrari) - top3 wyścig @ 1.3 :t:

W kwalifikacjach się nie udało, ale w wyścigu oczywiście, że się uda. Kimi praktycznie ma przed sobą najtrudniejszą trójkę bo przed nim będą: Massa, Kovalainen oraz Hamilton. No, ale forma Fina jest znakomita i nawet startując z 4 miejsca (2 linia) obecny mistrz świata pokaże na co go stać. Już na starcie "Ice Man" powinien "łyknąć" Hamiltona. Potem zostanie tylko Kovalainen i będzie drugie miejsce bo Massa pewnie jedzie dziś po złoto. Według mnie typek izi.

I kilka typów na sucho:
Massa - Heidfeld @ 1.18 :t:
BMW-Sauber - Renault @ 1.3 :t:
Robert Kubica (POL/BMW-Sauber) - top6 wyścig @ 1.25 :t:

Obstawianie.com Strona Główna » Analizy, Informacje, Sugestie » Formuła 1 » GP Turcji

Reklama: 50% Bonus dla nowych klientów | BONUS 100% | Betting and Live results | Centrum Photoshop - PSHelp.pl | Informacje z pierwszej Piłki - Kicker.pl | Liga-Typerów.pl