Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ. Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!
*W fazie play-off o tytuł Mistrza Polski grają zespoły, które zajęły w tabeli po fazie zasadniczej rozgrywek miejsca od 1. do 8.
Rywalizacja o tytuł Mistrza Polski obejmuje trzy rundy. W I zespoły grają do trzech wygranych meczów. Gospodarzami pierwszych spotkań są zespoły, które zajęły wyższe miejsce w tabeli po fazie zasadniczej rozgrywek. Zwycięzcy rywalizacji zagrają o miejsca 1.-4., pokonani o miejsca 5.-8. według podanego niżej zestawienia.
W II i III rundzie o miejsca 1.-4. gra się do trzech wygranych meczów. Gospodarzami pierwszych spotkań są zespoły, które zajęły wyższe miejsce w tabeli po fazie zasadniczej rozgrywek.
O miejsca 5.-8. gra się do dwóch wygranych meczów według następujących zasad: gospodarzami pierwszych spotkań są zespoły, które po zasadniczej fazie rozgrywek zajęły niższe miejsce w tabeli, w pozostałych do zakończenia rywalizacji meczach (jednym lub dwóch) gospodarzami będą zespoły wyżej sklasyfikowane w tabeli po fazie zasadniczej rozgrywek.
Terminarz spotkań:
I RUNDA:
Grają: A) 1. z 8., B) 2. z 7., C) 3. z 6., D) 4. z 5.
30-31 marca 2007 (piątek-sobota)
6-7 kwietnia 2007 (piątek-sobota)
17 kwietnia 2007 (wtorek)
II RUNDA:
Grają: o miejsca 1.-4.: E) zwycięzca A z D, F) zwycięzca B z C
20-21 kwietnia 2007 (piątek-sobota)
27-28 kwietnia 2007 (piątek-sobota)
1 maja 2007 (wtorek)
Grają: o miejsca 5.-8.: G) przegrany A z D, H) przegrany B z C
21 kwietnia 2007 (sobota)
27-28 kwietnia 2007 (piątek-sobota)
III RUNDA:
Grają: finał: zwycięzca E z F, o 3. miejsce: przegrany E z F
4-5 maja 2007 (piątek-sobota)
11-12 maja 2007 (piątek-sobota)
18 maja 2007 (piątek)
Grają: o 5. miejsce: zwycięzca G z H, o 7. miejsce: przegrany G z H
5 maja 2007 (sobota)
11-12 maja 2007 (piątek-sobota)
Ostatnio zmieniony przez 2007-04-06, 13:38, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2006-12-22, 01:05
No dobra czas zacząć, ze jestem troche wstawiony i chce mi się spać to bedzie krótko( nie bójcie się typy przemyslane na trzeżwo ):
RADOM-WROCŁAW H(0-1,5) typ :2 kurs: 1,5
Jadar ma bardzo duży potencjał( Soonias, Kocik, Kokoszyński), ale siatkarze nie są jeszcze zgrani. Gwardia zawzse spisuje się bardzo dobzre na wyjazdach w przeciwienstwie do gry na własnej hali, gdzie można w ciemno stawiac na ich porażki . Pokazali sie z bardzo dobrej strony, pzregrywajac 3:2 z politechniką, drużyną na pewno lepsza kadrowo od Jadaru lecz tez niezbyt zgraną. Bardzo dobzre zagrał 19letni Janeczek kreowany na najjaśniejszą gwiazdę młodego pokolenia. Bedzie to mecz walki...wynik roztrzygnie się w tie-breaku.
RZESZÓW-WARSZAWA H(0-1,5) ty:2 kurs :1,55
Podobnie jak wyżej Resovia zagrała bardzo dobry mecz z Czestochową przegrywając 3:2...Politechnika męczyła się z Gwardią lecz jest o klase lepsza jeśli chodzi o skład( Siebeck, Rybak,Kulikovskiy).Wiadomo nazwiska nie grają same...cięzki mecz ale przewiduje 2:3 dla Politechniki.
KĘDZIERZY KOŹLE-CZĘSTOCHOWA ty:2 kurs:1,45
Mostostal w zeszłym sezonie zawiódł na całej lini ledwo utrzymując się w lidze. Częstochowa ma walczyc o najwyzsze trofeum, czego niestety nie pokazała w meczu z Resovią. Licze na pobudkę Czewy i gładką wygraną z mieszanka doświadczenia z młodością z Kędzieżyna... typ:1:3.
BYDGOSZCZ-OLSZTYN typ:2 kurs 1.1
Nie chce mi się pisać...Olsztyn w tym sezonie bedzie w 3....beniaminek prawdopodobnie spadnie. na 99% wynik 0:3 po kursie 1,6
BEŁCHATÓW-JASTRZĘBIE typ:2 kurs:2.25
ta dwójka z pewnoscią bedzie walczyć o mistzrostwo Polski, najwyzej zagrozić im moze jeszcze Olsztyn.
Skra: Po WLazłym widać ze jest zmeczony nie gra juz na takiej skutecznosci, głosno mówi o odpoczynku, kontuzja Iwanova...sprzedaz Winiarskiego nie wróżą już tak łatwych wygranych w lidze.
Jastzrebie: wszyscy w formie...odzszedł konstantinov ale jest Murek .
Ogólnie pzrewaga na środku w tej chwili na korzyść Jastrzebia, przyjecie dla Jastzrebia, atak dla Jastzrebia gdzie gra znacznie świeższy Szymański. Typ na wynik :1:3
Polska Liga Siatkówki 2006/2007
29.12.2006 - 17:00
Olsztyn - BOT Skra Bełchatów 1 1.825 Sportingbet
Zdecydowanie hit 3 kolejki PLS. Z jednej strony Zagumny, Bąkiewicz, Grzyb i Papke, z drugiej Wlazły, Gruszka czy też Heikkinen. Wielkim osłabieniem Bełchatowian jest brak Evgeniya Ivanova, który skręcił kostkę w meczu Ligi Mistrzów z AON HOT Volleys Wiedeń. Radek Wnuk nie wyleczył jeszcze do końca kontuzji barku i ponoć nie może brać udziału w ataku dając z siebie wszystko I dlatego w meczu z Jastrzębskim Węglem na pozycji środkowego musiał zagrać nominalny rozgrywający Bartłomiej Neroj. W sumie nie zagrał aż tak źle, ale jednak to nie to samo co "oryginalny" środkowy. Moim zdaniem Skra ogólnie nie pokazała żadnej rewelacji w sobotę. Jak dla mnie to spotkanie bardziej przegrał Jastrzębski Węgiel niż Bełcahtów wygrał
Jeśli chodzi o PZU to w tym sezonie ich meczu jeszcze nie oglądałem. Oba spotkania wygrali bardzo pewnie, ale przeciwnicy też mało wymagający. Nie ulega wątpilości, że Olsztynianie na ten sezon zbudowali bardzo mocną ekipę i celem jest mistrzostwo kraju. Mają w składzie świeżo upieczonego najlepszego rozgrywającego świata Pawła Zagumnego, na przyjęciu Bąkiewicz i Ruciak, libero Lambourne, atakujący Papke, środkowi Grzyb i imponujący wzrostem Możdżonek. W ubiegłym sezonie zespoły te toczyły zacięty bój o awans do finału PLS - zwycięsko z tego pojedynku wyszła Skra, mecze muszę przyznać były ciekawe. Myślę, że jutro też obejrzymy ładne spotkanie, ale na dzień dzisiejszy jak dla mnie PZU jest minimalnie lepsze i wygra mecz
Ostatnio zmieniony przez Villa 2006-12-28, 23:35, w całości zmieniany 2 razy
Zapowiada się bardzo wyrównany mecz,goście jeszcze nic nie wygrali w tym sezonie więc będą bardzo mocno zmobilizowani i napewno powalczą.Skład Mostostalu nie przedstawia się źle,takie nazwiska jak:Marcin Nowak,Marcel Gromadowski czy Bartek Kurek robią napewno pozytywne wrażenie.Po drugiej stronie siatki:Rybak,Mark Siebeck czy Maciejewicz.Wg mnie większa siła ataku jest po stronie Mostostalu a w tak wyrównanych meczach atak jest najważniejszy,dodatkowo na bloku olbrzym Nowak...
Gwardia Wroclaw KS - Resovia Rzeszow 1,45 BAH
Co tu dużo pisać Gwardia to wg.mnie najpewniejszy kandydat do spadku...Przegrane pierwsze 2 mecze i to jeden z benjaminiem aż 0:3.Resovia powalczyła ostatnio z Czestochową ulegając nieznacznie 2:3.Wygrała natomiast z Politechniką 3:0.W ekipie z Wrocławia nie widzę ciekawych nazwisk,w gościach wyróżniają się:doświadczony libero-Dusan Kubica i znakomity środkowy Łukasz Perłowski...Inny wynik jak wygrana gości będzie niespodzianką...
Jadar Sport SA Radom - Resovia SSA Rzeszów 2 1.42 Unibet
Jestem bardzo mile zaskoczony świetnym startem Rzeszowian. Cieszę się dlatego, bo Resovia jest jedyną drużyna z mojego województwa w PLS. Takie wyniki jak zwycięstwa po 3:0 z AZS-em Warszawa i Gwardią Wrocław, czy porażka 3:2 w Częstochowie chyba śniły się tylko najbardziej zagorzałym fanom AKS-u. W zespole jest świetna atmosfera, o czym ciągle piszą lokalne gazety. W piątek podpopieczni Jana Sucha zagrają w Radomiu i nie da się ukryć, że są faworytem. O grze Jadaru nie da się narazie powiedzieć zbyt wielu rzeczy, gdyż oba przegrane do 0 pojedynki były ze śmietanką ligową - BOT Skrą Bełchatów i Jastrzębskim Węglem, a zwycięstwo 3:1 zostało odniesione nad chyba najsłabszą w lidze Gwardią Wrocław. Obie drużyny mają cąłkiem dobre składy. W Jadarze wyróżniającymi graczami są czeski libero Przemysl Obdrzalek, uczestnik siatkarskiego mundialu, środkowy Arek Terlecki, który ostatnie lata spędził w Jastrzębiu i Marcin Kocik, przyjmujący sprowadzony do radomia z AZS-u Częstochowa. W Resovii najbardziej uznane postacie to przede wszytskim 2 gracze należacy do szerokiej kadry Raula Lozano: rozgrywający Grzegorz Pilarz i środkowy Łukasz Perłowski. W tym meczu stawiam na Rzeszowian, bo atmosfera w zespole jest git , zawodnicy tworzą kolektyw, są na fali, noi może mały sentymencik
Bardzo się dziwię,że buki faworyzują benjaminka z Bydgoszczy ,który przegrał dotychczas wszystko co miał przegrać...Wygrał jedynie seta...Akademicy tez zaczeli słabo,ostatnio ulegli Mostostalowi 1:3,widziałem ten mecz i mogę powiedzieć,że nie grali fatalnie,wszystko decydowało się w końcówkach,które niestety wypadły na niekorzyść warszawiaków.Po tym spotkaniu trener Felczak podał się do dymisji,zastąpił Go Edward Skorek,popularny Szabla .W zespole Polibudy wyróżnia się Radek Rybak i Mark Sibeck.Wogóle po cichu mówi się,że trener Felczak patrzył na nazwiska a nie na formę,że zawodnicy grali przeciwko niemu...,teraz przychodzi Skorek i trzeba będzie zapracować na zaufanie i pierwszy skład,ale to może przynieśc tylko dobre skutki.Wg.mnie jeśli akademicy zagrają na swoim poziomie to spokojnie ten mecz wygrają,Bydgoszcz to obok Wrocławia najsłabsza druzyna PLS.Akademicy będą chcieli pokazać nowemu trenerowi wszystko co najlepsze,ten typ daje z handi ponieważ Bydgoszczanie też chcą wkońcu coś wygrać,szczególnie,że grają u siebie ale wg.mnie wygrają umiejętności które stoją po stronie Warszawy .
Mazur [Usunięty]
Zakaz pisania Pochwał: 26
Wysłany: 2007-01-11, 16:52
PLS Resovia Rzeszów(handicap - 1,5) -Mostostal 1.65 Unibet
Pierwszy mecz 5 kolejki PLS.Spotkaja się w nim zespoły o podobnym potencjale,ale forma Resovii jest znacznie lepsza od formy gości.Oglądałem ostatni mecz rzeszowian,tworzą kolektyw,potrafią wygrać nawet wtedy gdy grają nierówno(tak było w meczu z Jadarem wygranym przez Rzeszów 3:2).Najbardziej wyróżniający się zawodnik tego meczu to z pewnością Tomasz Józefacki(kończył większośc piłek).Rzeszowianie zajmują obecnie 2 pozycje w lidze,u siebie grali raz i wygrali 3:0 z Polibudą.W ekipie Mostka kompletnie inne nastroje,trener podaje się do dymisji a zarząd tego nie akceptuje,w druzynie nie panuje dobra atmosfera,ostatnio grając u siebie przegrali 0:3 ze słabiutką Gwardią...Są tam gracze o niezłym potencjale ale nie ma wyników i zespołu.Zawodnicy nie są mocni psychicznie,przytoczę tu słowa trenera Mostka:"Okazało się, że w dalszym ciągu mamy te same problemy, które mieliśmy. Zagraliśmy bardzo nierówno. Początek pierwszego seta bardzo słaby, chłopcy widocznie w dalszym ciągu byli bardzo „zagrzani”. Jestem tym zdziwiony, bo wydawało się, że tą przewagę psychologiczną powinniśmy mieć, dlatego że wygraliśmy ostatnio sparing z Gwardią bez większych problemów."
Podsumowując:bardzo mocni rzeszowianie we własnej hali powinni gładko pokonac rozbity Mostek.
Niezwykle ciekawe zdarzenie jeśli chodzi o te spotkanie.Jak do tej pory obydwie drużyny prezentują zgoła inną forme.Gracze z Rzeszowa są wiceliderem rozgrywek i mają na swoim koncie 3 zwycięstwa i 1 porażke,natomiast gracze z Kędzierzyna Koźla wręcz odwrotnie,bilans spotkań 1-3.Wiem,że zdecydowanym faworytem tego spotkania jest drużyna gospodarzy,ale coś czuje,że tak jak przed tygodniem(zwycięstwo nad Jadarem Radom 3:2) gracze z Rzeszowa zlekceważą przeciwnika i dadzą im ugrać jakiegoś seta,a może nawet te spotkanie przegrają tym samym potwierdzając to,że PLS jest bardzo wyrównana.Drużyna Mostostalu ma całkiem niezły skład: rozgrywający Czech Zapletal,młody zdolny Kurek,znajdujący się w orbicie zainteresowania Raula Lozano Gromadowski,czy chociażby wieloletni reprezentant naszego kraju Marcin Nowak.Tak więc dysponując takim składem spokojnie można myśleć o grze w play-off.Sądze,że tej drużynie jest potrzebny odpowiedni bodziec do tego aby zawodnicy zaczęli wierzyć we własne możliwości a co za tym idzie osiąnięcia w postaci zdobywania kolejnych niezwykle potrzebnych punktów.Bukmacherzy zdecydowanie przesadzili z kursem na zwycięstwo gospodarzy i według mnie można to wykorzystać w postaci obstawienia tego właśnie handicapu
Wysłany: 2007-01-13, 01:33
Dziś mam do zaproponowania 3 bardzo pewne według mnie zdarzenia z PLS w szatańskim systemie na ako. 6,66
AZS Politechnika Warszawska(+2,5 seta) - BOT Skra Bełchatów typ:1 kurs:2,00 unibet
W sobote o godzinie 17.00 dojdzie do pojedynku miedzy gospodarzami AZSem Politechnika Warszawa a drużyną Skry z Bełchatowa.
Gospodarze 5 ekipa zeszłego sezonu a obecnie ostatnia - 10, mimo duzego potencjału i bardzo imponującego składu nie mogą odnależć formy w tym sezonie. Do drużyny przybylo wielu bardzo dobrych siatkarzy m.in. Mark Siebeck, Wojciech Jurkiewicz, Pavel Chudik, Anton Kulikovskiy, Damian Wojtaszek. Niestety nazwiska same nie wygrywają ,o czym boleśnie przekonali się nieraz Warszawiacy. Największym problemem wydaje sie przyjecie zagrywki, lecz w ostatnim meczu z Delectą gracze Politechniki zdecydowanie poprawili ten element (60%), chociaz mimo to przegrali w 3 setach do przewagi. Bodżcem, który powinien dac zastrzyk nowej mocy wydaje sie zastąpienie trenera Felczaka przez Skorka. Ostatni mecz pokazał, że W-wa zaczyna grać lepiej lecz niestety wynik nie odzwierciedlal obrazu gry. W 2 setach Politechnika miała nawet piłki setowe ale nie potrafiła ich wykorzystać. Przed meczem ze Skra zawodnicy są bardzo zmotywowani, chcą sprawić niespodzianke i może nawet wygrać. Zajmują ostatnie miejsce w lidze, muszą zacząć gromadzić punkty szczególnie przed własną publicznością. Co mają do stracenia? przecież gorzej być nie może. Dodatkowa mobilizacją jest fakt, iż na meczy Politechnika - Skra zostanie zanotowana najwieksza frekfencja widzów w dotychczasowej historii Politechniki. Organizatorzy zadbali o widowisko i przewidzieli dodatkowe bilety, które rozeszły sie jak bułeczki. Czy siatkarze mogą zawieśż taką publiczność?! Na pewno będą sie starać grać na równi z mistrzami Polski!
Skra Bełchatów w tej chwili 3 miejsce w PLS. Najważniejsza informacją jest to, iż nie zagra w meczu Mariusz Wlazły, ktorego trenerzy oszczędzają na ważniejszą cześć sezonu. Zastąpi go Maciejewicz, który rozegrał niezłe spotkanie z Maceratą w LM, ale nie zapominajmy, że bedzie mial na przeciwko siebia Radka Rybaka - wielokrotnego reprezentanta Polski i gracza m.in. Jastrzębskiego Węgla i Morza Szczecin . Skra ma bardzo napiety harmonogram meczy w LM jak i PLS, ma więc prawo być już zmęczona w przeciwienstwie do Politechniki, która teraz trenuje nawet 2 razy dziennie, a zawodnicy znajduja sie na pewno w lepszej formie fizycznej. Dla Skry jest to mecz bez znaczenia, na pewno będa chcieli wygrac go za 3 punkty - 3:1 lub 3:0, ale prawde mówiąc w tej fazie rozgrywek waniejsza jest dla nich Liga Mistrzów, wiec mogą troche odpuscic i zlekceważć rywala. Bełchatowianie wiedzą, że prawdziwa gra zaczyna się dopiero w play-offach. Warszawiacy też o tym wiedza ale musza zdobywac punkty żeby do nich się dostac .
Podsumowując typ wydaje mi się bardzo pewny szczególnie jesli Politechnika bedzie grac dużo szybkich piłek na skrzydła, gdzie ma juz odpowiednich ludzi aby je kończyć. Środek zdecydowanie po stronie Skry wiec raczej na siłe bym nie grał tym elemente. Gra Warszawian będzie się opierac na bardzo skutecznym Rybaku i to powinno wystarczyć aby nawiązac wyrównaną walke ze zmęczoną i osłabioną skrą. To jest idealna sytuacja, aby sprawić niespodzianke i pokusic sie nawet o wygraną, albo chociaż urwanie punktu. 3mam kciuki Radek!
AZS Częstochowa Wkręt-Met Domex - Jastrzębski Węgiel S.A. (Total Points in the 1st Set) Over 46.5 1.85 unibet
Częstochowianie (obecnie 3 w tabeli PLS)znajdują sie w bardzo dobrej formie, zagrali ostatnio rewelacyjne spotkanie ze Skrą, a następnie wygrali 1:3 w Modenie w meczu Pucharu Top Teams. Gra opiera się głownie na Amerykańcach i nie ma co narzekać bardzo lubię patrzec na taką grę Billingsa . Zespół mierzy wysoko i co pokazał w ostatnich meczach, może celować w mistrzostwo.
Jastrzębianie po wzmocnieniu się Murkiem też nie zwalniają tempa. W lidze graja bardzo dobrze równo, wygrali też swoją grupe w pucharze CEV. Ich gra opiera się również na bardzo skutecznym atakującym - Szymańskim oraz na środkowych reprezentacji Polski - Kadziewiczu i Plińskim.
Mecz będzie na pewno wyrównany jak wszystkie mecze czołowych ekip w tym sezonie, a szczególnie zacięte bywają pierwsze sety kiedy to zespoły dopiero wchodza w spotkanie i graja punkt za punkt. Na dowód tego wyniki kilku szlagierów tej rundy PLS:
PZU AZS Olsztyn - Jadar Sport SA Radom (Total Match Points) Over 130,5 1.80 unibet
PZu AZS Olsztyn wygląda na to, iż znajduje się w świetnej formie - wygrana ze skrą 3:1 , awans w CEV. Wszystko toczy się po ich myśli, a gra zachwyca. Po tej kolejce zapewne znowu wrócą na tron lidera, ale w meczu z Jadarem spacerku nie bedzie.
Jadar(7 miejsce w lidze) w ostatnim meczu przegrałco prawda z Resovią 2:3 ale sietkarze z Radoma pokazali kawał fanej siatkówki. Premysl Obdrzalek na libero wspaniale trzyma przyjęcie, w ataku szaleje Kanadyjczyk Soonias. Gracze Jadaru mimo tak wymagającego przeciwnika nie oddadzą meczu bez walki a over 130 punktów wydaje sie byc jak najbardziej ralny nawet przy porażce 3:0 np do : 19 19 i 18. Według mnie jak najbardziej w zasiegu Radomian, szczegolnie, że PZU na 100% na pewno nie zagra, a w nogach maja 3 mecze w CEV. Wyniki meczy Pzu ze "słabiakami":
PZU AZS Olsztyn - Jadar Sport SA Radom (Total Match Points) Over 130,5 1.80 unibet
PZU AZS OLSZTYN - JADAR SPORT SA RADOM 3:0 (25:22 25:23 25:14) = 134 p.
Ostatnio zmieniony przez notobouns 2007-01-13, 19:00, w całości zmieniany 2 razy
W dzisiejszym spotkaniu staną naprzeciwko siebie jedne z najlepszych drużyn PLS.Obydwa teamy mają w swoim składzie gwiazdy formatu europejskiego.Częstochowianie przystąpią do dzisiejszego meczu w glorii zwycięstwa w środku tygodnia nad włoską Modeną 3:1 i to na ich terenie.Według mnie tamten mecz kosztował ich wiele sił i w dzisiejszym spotkaniu może to mieć znaczący wpływ na ich gre.Poza tym,siatkarze AZS będą już pewnie myślami przy meczu rewanżowym z Modeną w tą środe i ich koncentracja może być nieco obniżona a co za tym idzie większe szanse w dzisiejszym meczu daje ekipie gości.Jeśli chodzi o Jastrzębski Węgiel to podopiecznym Ryszarda Boska dzisiejsze zwycięstwo jest niezwykle potrzebne,aby ie stracić kontaktu z czołówką,ponieważ w dotychczac rozegranych 3 spotkaniach ich bilans spotkań wynosi 2-1.Gracze z Jastrzębia dysponują niezwykle silnym składem: Daniel Pliński,Dawid Murek,Grzegorz Szymański,Łukasz Kadziewicz to reprezentanci naszego kraju i napewno są oni lepsi od reprezentantów USA grających w składzie AZS.Podsumuwując,spodziewam się niezwykle zaciętego spotkania,ze wskazaniem na drużyne gości.Mają oni znaczącą przewage jeśli chodzi o środek siatki i według mnie to może przechylić szale zwycięstwa na ich korzyść
Wysłany: 2007-01-20, 00:38
BOT Skra Bełchatów - Gwardia Wrocław KS(+2,5seta) typ:2 kurs: 2,65 unibet
Według tabeli mecz 3 i 6 ekipy ligi PLS. Skra znajduje sie jednak w dołku co pokazała w meczu z Levskim w Sofii. Jedynym zawodnikiem, który coś grał na boisku był Mariusz Wlazły, który starał sie jak mógł ale nie miał wsparcia ze strony kolegów z drużyny. Tragicznie zagrał Gruszka, który miał ogromne problemy z trafieniem w boisko, Stelmach to wiadomo, Ivanov nie wiedział wogole co sie dzieje a Lewis nie był w stanie podniesc zespołu - pozostał an poziomie gry kolegów. Ogólnie cały zespół wygladał tragicznie - 0 zagrywki, 0 bloku, 0 ataku, 0 obrony poprostu zagrali jak 0 i dali sie ograc niedoświadczonemu zespołowi bułgarskiemu, ktory nie zagrał nic wielkiego...wrecz kiepsko, ale skoro Levski zagrał kiepsko to jak nazwac to co zagrała Skra, to chyba był cyrk. Tak czy inaczej ostatnie mecze pokazują że z Bełchatowianami nie jest najlepiej a oszczedzanie sił i wyliczenia moga sie teraz na nich zemscic. Równiez uwagi mam co do trenera Castellaniego, który chyba jedzie na popularnosci innego Argentynczyka - Raula Lozano, ale nie dorasta mu do pięt. W wielu meczach widziałem już to samo co było w Sofii - brak wyczucia co do zmian, zapóżne zmiany lub ich kompletny brak. O motywacji już nie mówiąc bo tamu facetowi brak jaj. Skra musi wygrac ten mecz zeby dogonic PZU i Jastzrebie, ale do 0 na pewno nie wygrają bedac w takiej formie szczeglnie że:
Gwardia jak to mówią trenerzy jest zespołem nie potrafiącym grac u siebie, natomiast dobrze spisującym sie na wyjazdach. Gwardia dysponuje ciekawym składem : Bartosz Janeczek, Aleksander Januszkiewicz, Martin Sopko i paru innych graczy. Może składu rewlacyjnego nie maja, ale potencjał na pewno. Przed rokiem udało sie Gwardii ugrac seta W Bełchatowie a wtedy Skra była zdecydowanie w lepszej formie. Cieszą też wypowiedzi graczy Gwardii : Radosław Szymczak: "Absolutnie nie jedziemy do Bełchatowa na wycieczkę. Jedziemy tam po to aby wygrać. Ostatnie dwa mecze wygraliśmy to czemu w Bełchatowie mamy nie wygrac. Na pewno będziemy walczyć o zwycięstwo". Dobrm prognostykiem sa dwa ostatnie wygrane mecze z Mostostalem w Kędzierzynie 3:0 i u siebie z Delectą 3:1. Gwardzisci potzrebuja punktow i jesli tylko Skra ich zlekceważy lub zagra gorsze momenty na pewno postarają sie coś ugrać. Z drugiej strony Skra musi tenmecz wygrac, zeby gonić czołówke ale wystaczy im zwyciestwo 3:1. Na ten wynik stac oby dwie ekipy z tym, ze bardziej zmotywowany jest zespł z Wrocławia, który liczy tu na niespodzianke.
Ostatnio kierowałem sie przeczuciem i bardzo dobzre to wychodziło, ale w meczu Levski - Skra postanowilem nie słuchac przeczucia i kierowac sie duchem narodowym i czysta kalkulacją. Tym razem kieruje się przeczuciem i tym co widac gołym okiem wiec wynik nie moze być inny.
Niestety Gwardia nie wykorzystała swoich szans w 2 pierwszych setach kiedy to miała przewage w końcówkach a mimo to je przegrała...niewykorzystane sytuacje niestety sie mszczą
Wynik:
BOT Skra Bełchatów - EnergiaPro Gwardia Wrocław 3:0 (25:23, 31:29, 25:19)
Ostatnio zmieniony przez notobouns 2007-01-20, 22:20, w całości zmieniany 3 razy
Jako kibic Częstochowian niestety ale nie daję im większych szans z akademikami z Olsztyna.
Dlaczego Olsztynianie wygrają :
1.Pierwszy atut : Olsztynianie grają u siebie , na własnym "podwórku" , na hali na której trenują codziennie, Olsztyńska Urania zapewne zapełni się jutro do pełna, takie mecze jak z Częstochową , Jastrzębię czy Bełchatowem sprawiają że kibice jeszcze bardziej dopingują swoją drużynę a tym samym tworzą prawdziwe piekieko dla drużyny przyjezdnej.
2.Niestety ale Częstochowianie z czołówką ligi ( BOT, Jastrzębie , Olsztyn) najczęściej przegrywają mecze z tymi drużynami. Tworzą wspaniałe widowisko ale to drużyna przeciwna najczęściej cieszy się z wygranej (w tamtym sezonie 5 razy przgrali z Olsztynem , raz z Bełchatowem i raz z Jastrzębiem, w tym sezonie przegrane z Jastrzębiem, Bełchatowem)
3.Można powiedzieć że Częstochowianie cierpią na kompleks swoich imienników z Mazur. W tamtym sezonie na 5 spotkań przegrali... pięciokrotnie , wygrywając zaledwie jednego seta 0-3,0-3,1-3,0-3,0-3).
4.Kolejnym atutem Olsztynian jest dłuższa i mocniejsza "ławka rezerwowa". Olsztyna ma w tym sezonie bardzo wyrównaną ekipę w której w zasadzie nie ma pewniaków. Do tej pory prezentowali się bardzo dobrze ( 1 miejsce w tabeli 4 wygrane 12-1 w setach ).Częstochowa niestety ale nie ma w tym sezonie tak mocnego składu. Potrafią zagrać kilkanaście piłek na światowym poziomie ale potem nagle przychodzi seria kilku błedów ;siła ataku Częstochowian opiera się w zasadzie tylko na Billingsie który przezntuję bardzo dobrą formę ale na drużyny z czołówki jeden Billings to za mało ; zagrywka to pięta Achillesowa AZS-u).
5.Częstochowianie grali w środę bardzo ciężki mecz pucharowy z włoską Modeną przegrany niestety ...0-4. 4 wyrównane sety z Modeną zapewne pozstawią wpływ w jutrzejszym meczu z Olsztynem ( no chyba że Częstochowa wygra 3-0 co moim zdaniem jest nierealne a każdy dodatkowy set poza trzema będzie działał na korzyść Olsztynian)
Resovia ostatnio w niesamowitym gazie, pokonała u siebie Olsztyn 3:2 i rozbiła Jastrzębie na wyjeździe 3:0. Oglądałem mecz z Jastrzębiem i muszę przyznać, że drużyna z Rzeszowa grała kapitalnie, dużym atutem tej ekipy jest zgranie rozgrywającego szczególnie ze środkowymi. W meczu z Jastrzębiem Resovia grała bardzo często przez środek na wysokiej skuteczności prezentując różne formy krótkiej.
Przy dobrym przyjęciu drużyny z Rzeszowa, a na takie można liczyć, bo w skladzie gospodarzy dużo spokoju i dobrą grę wprowadza libero Dusan Kubica rozgrywający będzie mógł zrobić naprawdę sporo i poprowadzić grę jak założy to sobie z trenerem w szatnii. Zespół z Częstochowy nie posiada raczej piorunującej zagrywki, no może oprócz Wiki, który serwis ma naprawdę bardzo groźny, ale reszta zawodników gości raczej nie zagrywa regularnie mocno i celnie, Billings i Gierczyński owszem mają silny serwis, ale często niepewny. Napewno kluczem do ogrania Częstochowian będzie zatrzymanie Brooke'a Billingsa, zadanie niezwykle ciężkie ale wykonalne, Amerykanin bowiem często w trudnych sytuacjach gra na siłę, więc przy dobrym ustawieniu bloku da się go zatrzymać. Częstochowa ostatnio ograła 3:0 na wyjeździe słabą Gwardię Wrocław, a wcześniej niespodziewanie przegrała u sebie z Politechniką 3:2 prowadząc 2:0, mimo wszyustko mecz z Politechniką stawiam w kategorii siatkarskich cudów, żeby nie powiedzieć przekrętów. Resovia w tym sezonie bardzo mocna wygrała 7 spotkań i tylko 2 przegrała, AZS natomiast wygrał 6 razy i przegrał 3. Statystycznie patrząc Resovia jest nieco gorsza w ataku, ale tu pzrewagę ma Częstochowa, ale Rzeszowianie lepiej blokują i przyjmują. Według mnie u siebie przy dopingu kibiców stać ich na wygraną.
Wysłany: 2007-02-08, 22:25
Wiesz memfis co o tym myśle Resovia przegra Tego meczu lepiej nie stawiać Czewa może sie sprężyć i wygrac na luzie szczególnie ze dobrze zagrywaja a jak nie ma przyjecia w resovii to nie ma grania bo atakującch słabych maja, cała gra opiera się na środku. Buki dają szanse 50 - 50 i tez mysle ze zaecyduje forma dnia.
Wysłany: 2007-02-09, 03:41
WROCŁAW-WARSZAWA H(1,5-0) 2,4 Unibet
Zespół Politechniki wyraźnie złapał wiatr w żagle .Wielka w tym zasługa trenera Edwarda Skorka ,który "uporządkował" drużynę z Warszawy .Zespół wydostał się z ostatniego miejsca i obecnie jest na 7 miejscu .Ma na swoim koncie tylko 3 zwycięstwa , ale mieli trudne mecze i teraz zaczęli tak naprawdę grać .Wygrali ostatni mecz z Jadarem Radom 3-1 i z Częstochową na wyjeździe 3-2 pokazując charakter ,a przegrywali już 0-2. Zespół Politechniki ma w składzie dobrych zawodników jak Rybak ,Jurkiewicz czy Siebeck .Jednak ten skład na początku sezonu nic nie pokazał .Gwardia natomiast jest bez formy .Ostatnio gładka porażka z Częstochową 0-3 .W drużynie z Wrocławia nie ma gwiazd .Celem tej drużyny jest utrzymanie co będzie trudnym zadaniem .W drużynie Politechniki występują lepsi zawodnicy ,mają lepszą formę ,większe aspiracje i cele ,trenuje ich lepszy trener .Argumenty siatkarskie są po ich stronie i to oni powinni wygrać ten mecz i to nawet 3-0. Buki sugerowały się zapewne pozycją w lidze a nie aktualną formą. Polecam ten mecz.
Ostatnio zmieniony przez Misiu_ 2007-02-09, 03:42, w całości zmieniany 1 raz
Według mnie,niewielka przewaga jest po stronie gości,którzy w swoim składzie mają wartościowszych graczy i bardziej doświadczonych co w siatkówce jest niezwykle ważne.Poza tym podopieczni trenera Brokkinga jeśli myślą o zajęciu jak najlepszego meczu przed fazą play-off to muszą mecze z drużynami z czołówki wygrywać.Na chwile obecną obydwie drużyny dzieli różnica jednego punktu na korzyść Resovii.W środe Rzeszowianie sprawili niespodzianke i pokonali po niesamowitym boju PZU AZS Olsztyn 3:2 co pokazuje,że na własnym parkiecie są niezwykle groźni.Jednakże zdarzyło im się na własnym parkiecie przegrać gładko z mistrzem Polski Skrą Bełchatów aż 0:3 i ten wynik nam pokazuje,że z drużynami z czołówki nie gra im się lekko.Gracze Wkręt-Metu natomiast w ostatniej kolejce rozbili na wyjeździe Gwardie Wrocław 3:0 w niespełna 69 minut.Dla porównania ostatni mecz Rzeszowian trwał 123 minuty Tak więc dzisiaj napewno będą odczuwać ten mecz w nogach i nie zagrają na tzw.,,świerzości''.Nie sądze,aby Resovia pokusiła się dzisiaj o kolejną niespodzianke i 3 punkty pojadą do Częstochowy.
gdyż uważam że w tym spotkaniu może paść dosłownie "każdy wynik"
podejrzewam że Częstochowa wygra 3:0 lub nie wygra wcale gdybym mieł brać udział w loterii to obstawiłbym następujący typ:
Resovia SSA Rzeszów - AZS Częstochowa Wkręt-Met Domex
Całkowita Liczba Punktów Poniżej 188.5 1.72 unibet
Pozdrawiam
Wysłany: 2007-02-09, 19:44
Misiu_ napisał/a:
WROCŁAW-WARSZAWA H(1,5-0) 2,4 Unibet
Zespół Politechniki wyraźnie złapał wiatr w żagle .Wielka w tym zasługa trenera Edwarda Skorka ,który "uporządkował" drużynę z Warszawy .Zespół wydostał się z ostatniego miejsca i obecnie jest na 7 miejscu .Ma na swoim koncie tylko 3 zwycięstwa , ale mieli trudne mecze i teraz zaczęli tak naprawdę grać .Wygrali ostatni mecz z Jadarem Radom 3-1 i z Częstochową na wyjeździe 3-2 pokazując charakter ,a przegrywali już 0-2. Zespół Politechniki ma w składzie dobrych zawodników jak Rybak ,Jurkiewicz czy Siebeck .Jednak ten skład na początku sezonu nic nie pokazał .Gwardia natomiast jest bez formy .Ostatnio gładka porażka z Częstochową 0-3 .W drużynie z Wrocławia nie ma gwiazd .Celem tej drużyny jest utrzymanie co będzie trudnym zadaniem .W drużynie Politechniki występują lepsi zawodnicy ,mają lepszą formę ,większe aspiracje i cele ,trenuje ich lepszy trener .Argumenty siatkarskie są po ich stronie i to oni powinni wygrać ten mecz i to nawet 3-0. Buki sugerowały się zapewne pozycją w lidze a nie aktualną formą. Polecam ten mecz.
Zgadzam sie ale handi bym nie ryzykował...Siebeck nie zagra w tym meczu pauzuje na 2 tygodnie. Gwardia miewa przebłyski...beda chieli sie zrehabilitowac za bęcki od Czewy wiec wcale tak łatwo nie bedzie jak twierdzisz pozdrawiam.
...................................................................................................................................
Wysłany: Dzisiaj 15:00
Resovia Rzeszów - AZS Częstochowa 1,85 unibet
Dzisiaj o 17 odbedzie sie bardzo ciekawy mecz X kolejki PLS. Poprzedni miedzy tymi zespołami skonczył sie ywnikiem 3:2 dla Czewy po bardzo zacietym meczu. Do Częstochowy wraca po chorobie Szzcerbaniuk, wiec w duecie z Eathertonem maja znaczna przewage doświadczenia nad środkowi Resovii i powinni to wykorzystac. Natmiast libero Czewy - Gacek nie wystąpi w tym meczu a zastąpi go Salmon który normalnie gra na przyjeciu. coz a tym iidzie w przyjeciu zagra Wika który radzi sobie bardzo dobrze. Zagrywki po stronie Czewy wiec gra środkiem znacznie utrudniona dla Resovii. Jesli zaskoczy zagrywka Częstochowa nie powinna mieć wiekszych problemów. W końcu musi sie zkaonczyc dobra passa Resovii. typ na wynik 1:3 lub 2:3.
BOT Skra Bełchatów - Jadar Sport SA Radom+ 16,5 (Punkty - Handicap) kurs 1,72
No to perełka na jutro " Mistrz" PLS podejmuje beniaminka z Radomia. Wydawać by się mogło, iż wynik może być tylko jeden. Postaram się udowodnić, iż beniaminek ligi nie jest w tym meczu bez szans.
Po pierwsze Skra spisuje się bardzo kiepsko. Miałem szczęście a raczej nieszczęście oglądać ich ostatni mecz z innym beniaminkiem - BKSCh Delectą Bydgoszcz. Bełchatowianie zagrali bardzo słabe spotkanie...mogli je nawet przegrać ale udało im sie roztrzygnąć końcówki setów na swoją korzyść. Mecz był bardzo zaciety chodz nie stał na zbyt wysokim poziomie, a zakonczył sie wynkiem 1:3 (23:25, 23:25, 27:25, 27:29) dla Skry. Jak widać nie był to spacerek dla Bełchatowian, a beniaminek przegrał w sumie różnicą 4 punktów.
Mecz stawia w innym świetle fakt, iż prawdopodbnie nie zagra w nim Mariusz Wlazły, który jest oszczedzany przed środowym meczem LM z Majorką. Jacek Nawrocki, drugi trener BOT Skry. -" Przed spotkaniami z Chemikiem i Jadarem zadecydowaliśmy z trenerem Danielem Castellanim, żeby dać szansę gry wszystkim zawodnikom. Plany trochę pokrzyżowało nam środowe spotkanie, gdzie były wymuszone zmiany, choćby wejście Pawła Maciejewicza za Mariusza Wlazłego czy Macieja Dobrowolskiego za Bartłomieja Neroja. Decyzję co do ostatecznego składu podejmiemy tuż przed meczem, choć zawodnicy chcieliby wiedzieć wcześniej. Znak zapytania pozostaje tylko przy Mariuszu Włazłym, który - być może - w ogóle nie wyjdzie na boisko. - Jesteśmy zaniepokojeni stanem zdrowia naszego atakującego – wyjaśnia Jacek Nawrocki. - W klubie chuchamy na niego i dmuchamy. Monitorujemy jego stan zdrowia. Badany jest regularnie. Okazuje się tymczasem, że skurcze, które go łapią, to osobliwy przypadek. Nie obejdzie się pewnie bez dokładniejszych badań." Jak widać sytuacja Skry jest bardzo ciężka pzred meczem LM i na pewno nie pozwolą asowi drużyny zagrac w nieliczącym sie meczu ligowym z beniaminkiem. Trenerzy mimo wszytsko są pewni 3 punktów, nawet grając "drugim składem".
Furthermore musze podkreślić pare statystyk. Na pewno pamietacie mecz otwarcia PLS kiedy to Skra zawitała w Radomiu. Przestraszony beniaminek zaczoł targicznie i w 1 secie przegrywał nawet 10:0 mecz zakonczył sie wynikiem 0:3 (14:25, 18:25, 24:26) - co daje różnice 20 punktów. Aby handicap wszedł Jadar musiałby zdobyc jeszcze tylko 4 punkty czyli przegrac nawet w 3 setach np.do 20 20 i 19, taki wynik jest i tak siatkarskim pogromem i nie wydaje mi sie, żeby Jadar zdobył tak mało punktów szczególnie, że sa zmotywowani. Trener Dariusz Luks zapewnia, że teraz może być już tylko lepiej – „Okres przetarć definitywnie się dla nas zakończył. W Bełchatowie postaramy się zagrać jak najlepiej i pokazać, że wbrew krążącym opiniom mamy charakter. Doświadczenie, które tam uzyskamy, będziemy musieli spożytkować za tydzień w meczu z Gwardią we Wrocławiu. Urasta ono bowiem dla nas do konfrontacji o życie” – (gazeta.pl) . Według mnie bardzo prawdopodobne są tu 4 sety a wtedy mogą sie dziac cuda. Tak, czy inaczej handi + 16,5 punktów na Jadar w starciu ze słabo spisującą się i osłabioną skrą wydaje sie być bardzo bardzo pewny.
Dodam jeszcze jak spisywały się osatnio obydwa zespoły - w ostatniej kolejce BKSCh Delecta Bydgoszcz - BOT Skra Bełchatów 1:3 (23:25, 23:25, 27:25, 27:29) jak widac wymęczone zwycięstwo. Natmoiast kolejke wczesniej : Jadar Sport Radom - BKSCh Delecta Bydgoszcz 3:2 (19:25, 22:25, 25:22, 25:23, 15:11), co oznacza, iż Jadar jest lepszą drużyną od drugiego beniaminka, który sprawił tyle kłopotów Skrze.
Ponad to mecze Jadaru z czołówką:
KS Jastrzębski Węgiel - Jadar Sport Radom 3:0 (25:20, 25:20, 25:15) -20p
Jadar Sport Radom - Resovia Rzeszów 2:3 (25:22, 22:25, 25:22, 18:25, 13:15) - 6
PZU AZS Olsztyn - Jadar Sport Radom 3:0 (25:22, 25:23, 25:14) - 16
Wkręt-Met Domex AZS Częstochowa - Jadar Sport Radom 3:1 (25:17, 21:25, 25:16, 25:21) - 17
Przewidywane składy wyjściowe:
Skra: Radosław Wnuk, Janne Heikkinen, Bartek Neroj, Dan Lewis, Paweł Maciejewicz, Krzysztof Stelmach, Krzysztof Ignaczak.
Jadar: Marcin Kocik, Premysl Obdrzalek, Tomasz Malczik, Dallas Soonias, Arkadiusz Terlecki i Grzegorz Kokociński.
Jadar stać na ugranie seta nawet najlepszym drużyną na ich terenie, co pokazali w meczu z Czewą. Biorąc pod uwagę formę i osłabienie Skry typ nie może nie wejść. Polecam również grać handi +2,5 seta szczególnie u buków naziemnych. Mecz zaczyna się w sobote o godzinie 17. Bardzo polecam typ i pozdrawiam
Typ : Całkowita Liczba Punktów Poniżej 160.5 kurs 1.55// lub BOT SKRA BEŁCHATÓW -2.5 kurs 1.50
Moim zdaniem 100% pewniak. Nie daję szans Jadarowi na ugranie seta z mistrzem Polski , uczestnikiem LM grającym ten mecz we własnej hali.
*Jadar w dotychczas rozegranych 10 meczach ugrał zaledwie 10 setów ( średnia 1 set na mecz) na wyjazdach ugrane zaledwie 2 sety. Bot stracił natomiast najmniej setów/punktów w lidze bo tylko 8 setów.
*Pierwsze spotkanie zakończyło się wynikiem 3-0 dla Bełchatowa ( liczba punktów 132). *Jadar jest zbyt słabą drużyną dla pierwszej czwórki PLS ( przegrane 0-3 z Bełchatowem Jastrzębiem,Olsztynem i 1-3 z chimeryczną drużyną z Częstochowy)
* Bełchtowianie być może że zagrają to spotkanie drugim składem to jednak rezerwowi BOT-u prezentują wyższy poziom od pierwszej szóstki Jadaru, a grając na własnym parkiecie pokażą się z jak najlepszej strony,walcząc o miejce w pierwszej szóstce.
Licząc że spotkanie to zakończy się wynikiem 3-0 dla Bełchatowa nawet przy bardzo wyrównanej walce z obu stron ( na co moim zdaniem nie ma szans) spotkanie to zkończy się wynikiem łącznym wszystkich punktów poniżej 160.5
KS Jastrzębski Węgiel SA-BKSCh Delecta Bydgoszcz
Typ:Delecta Bydgoszcz BKSCh 2.5 kurs 2.10//Który zespół wygra pierwszego seta?-Delecta Bydgoszcz 7.75
Spotkanie Dawida z Goliatem. Wydaje mi się że ( co ja piszę ) jestem pewien że Goliat nie przegra tego pojedynku. Ale tak zupełnie nie wyjdzie bez ran z tego pojedynku. *Jastrzębski Węgiel przechodzi ostatnio mały krzyzys (2 przegrane w lidze : z Olsztynem , a zwłaszcza blamaż u siebie 0-3 z Resovią).
* Dodatkowo w czwartek stoczyli ciężki mecz na wyjeździe z Piacenzą przegrany 1-3. *Delecta zajmuje ostatnie miejsce w tabeli lecz jej gra z meczu na mecz wygląda coraz lepiej ( ugrali seta tydzień temu z Bełchatowem a sam mecz był bardzo wyrównany (23-25,23-25,27-25,27-29),wcześniej przgrana z Jadarem w tie-breaku -również po wyrównanym meczu ).
Wydaje mi się że Jastrzębianie będący ostatnio w dołku , dodatkowo bedący po ciężkim meczu we Włoszach wygrają ten mecz 3-1 po silnym oporze postawionym ze strony Bydgoszczan. Być może, że zlekceważą rywala z dołu tabeli . Nawet jeżeli nie to Delecta ostatnio pokazuje że posiada atuaty pozwalające na grę na wyrównanym poziomie z czołówką tabeli i może się pokusić o wygranie seta z przechodzącym kryzys Jastrzębskim Węglem
Mostostal-Azoty SA Kędzierzyn -Koźle-PZU AZS Olsztyn
Typ:Mostostal-Azoty SSA Kędzierzyn - Koźle - PZU AZS Olsztyn1.20// Całkowita Liczba Punktów Ponad 185.5 2.20
Wydaje mi się że to Olsztynianie wyjdą zwycięsko z tego pojedynku.Są lepszą ekipą( na każdej z pozycji mają lepszego zawodnika ( no może poza atakiem gdzie prym wiedzie zdecydowanie w Mostostalu Gromadowski)), są wyżej w tabeli. W zeszłtym tygodniu pokonali Jastzrębski Węgiel, a więc morale w drużynie na pewno jest wysokie.Mecz ten jednak będzie bardzo wyrównany.Mostostal ma atuaty na podjęcie walki z Olsztynem ( przedewszystkim mają jedenego z lepszych atakujących w Polsce -Gromadowskiego który dziś został powłany do kadry na mecze tegorocznej Ligi Światowej ), grają we własnej hali.
ENERGIAPRO Gwardia Wrocław-J.W. Construction AZS Politechnika Warszawska
Akademicy z Warszawy po fatalnym początku prezentują się ostatnio doskonale ( wygrane z Jadarem a takzę z Częstochową co było olbrzymią niespodzianką).Trenerska ręka Skorka nareszcie zaczęła przynosić pozytywne skutki w Warszawie.Gwardia natomiats swoje ostatnie 3 mecze przgrała ( a raczej została zmiażdżona ) przez Częstochowian, Olsztynian i Jastrzębian ( 3x 0-3 po fatalnej grze w każdym z tych spotkań) . Przegrane z tymi drużynami na pewno wstydu nie przynoszą ale styl w jakich zostały one dokonane za pewne już tak. We Wrocławiu panuje napięta atmosfera,morale zawdoników są bardzo małe.Moim zdaniem na przebieg tego meczu dużą rolę będzie miał pierwszy set. Jeżeli Gwardii uda się go wygrać to zawdonicy dadzą z siebie wszystko w następnych odsłonach tego meczu i będą mieć duże szanse na wygraną, natomiast jeżeli Politechnika wygra 1 seta to myślę że następne pójdą już im z górki i wygrają ten mecz 3-0 lub 3-1.