Aby korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ. Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!
Interesuję sie rugby od 4 lat a AFL od ponad 1.5 roku, swoją wiedzę postaram się wykorzystać i podawać tu typy z tych dwóch dyscyplin sportowych.
Aussie jest mniej popularną dyscypliną zatem niedlugo przedstawie podstawowe zasady tej gry, jezeli chodzi o rugby to chyba kazdy ogladal kiedys jakis meczyk (jezeli beda jakies prosby to tez postaram sie wyjasnic).
Ale to wszystko z czasem, zapraszam do śledzenia tematu i komentarzy.
KOLEJKA 16 - mecze na 21 i 22 lipca (typy z 23 i 26 lipca podam później)
COLLINGWOOD v WEST COAST
kursy: 2.03 v 1.70
West Coast 2. zespół w lidze zmierzy się z 6. zespołem w tabeli. W spotkaniach H2H górą są WC 19-11.
Ostatnio wygrali WC 112 - 98. Collingwood ma małe problemy z kontuzjami, a do WC wraca paru zawodników. W ostatniej kolejce (15.) WC wygralo szczesliwie roznicą 2pkt a Collingwood przegrało swoj mecz roznicą 15pkt. Może WC ostatnio nie zachwyca swoja grą ale na pewno nie brak im szczescia, mecz bedzie zacięty ale goście powinni go wygrać.
ESSENDON v CARLTON
kursy: 1.85 v 1.85
Spotkanie dwoch ostatnich zespołow w tabeli. Trudno powiedzieć ktory z tych zespołow jest gorszy, jednak niewątpliwie duzy wplyw na przebieg spotkania bedzie miala nieobecnosc podstawowych zawodnikow. Essendon ma bardzo duze problemy ze skladem (wiele kontuzji). W ostatnich swoich meczach lepiej sie pokazal essendon, lecz to raczej wynik slabej dyspozycji ich przeciwnika ze przegrali tylko roznica 3pkt.
W ostatnim meczu H2H Carlton spokojnie rozgromił druzyne z Essendon.
BRISBANE LIONS V HAWTHORN HAWKS
kursy: 1.40 v 2.70
handi: -15.5/+15.5 kursy: Lions 1.85 v Hawks 1.85
Spotkanie 11. z 14. druzyną w tabeli. Lwy mają porażającą listę osób kontuzjowanych (17 zawodników), również ich ostatnie mecze świadczą o braku formy (ostatni mecz wygrali fartem, roznicą 1pkt.) Jastrzębie za to grają bardzo ofensywnie i dzieki temu wygrali 4 z ostatnich 5 spotkan. (ostatni mecz przegrali z liderem tabeli Adelaide). Moim zdaniem powinni wygrać, poza tym dla takiego kursu warto zaryzykować. Jeżeli ktos sie obawia to polecam rowniez handicap.
Pozostałe mecze: (obarczone duzym ryzykiem)
Adelaide vs. Kangaroos - typ handi -42.5pkt na wygraną Kangaroos, szykuje sie pewne zwyciestwo Adelaide (ale kurs 1.06 mnie nie satysfakcjonuje) ostatnio kangurki tez niezle sobie radza wiec mysle ze wygraja jezeli dodamy im te 42.5 pkt
kurs: 1.85
Sydney Swans vs. Richmond - typ handi -15.5pkt na wygraną Richmond, typ wydaje mi sie pewny bo cos czuje niespodziankę i mysle ze Richmond nawet wygra to spotkanie. Zatem mozna im pomoc tym handi i zmniejszyc ewentualne ryzyko.
kurs: 1.85 (dla odważnych - kurs na Richmond 3.50 wiec mysle ze mozna za jakies drobne zaryzykowac)
Jak napisałem na wstępie, ostatnie 3 spotkania kolejki (rozgrywane 23 i 26 lipca) podam w niedalekiej przyszlosci.
To wszystko na dziś.
Pozdrawiam i zachęcam do komentowania
Ponieważ nie chce mi się tego wszystkiego pisać, skopiowałem zasady z wikipedii, mam nadzieje ze nikt z tego powodu nie czuje sie urażony
Jezeli ktos chce to tu jest link i mozna zobaczyc pare fotek np jak wyglada boisko
WIKIPEDIA
Futbol australijski – (ang. AFL - Australian Football League), popularnie nazywany Aussie rules lub footy) bardzo popularny w Australii sport drużynowy, grany zazwyczaj na boiskach krykietowych przez dwie 18-osobowe drużyny owalną piłką przypominającą nieco piłkę do rugby. Obok krykieta jest to drugi "sport narodowy" Australii grany we wszystkich stanach tego kraju, coroczny "AFL Grand Final" jest największym wydarzeniem sportowym tego kraju.
Footy powstał w Australii w około roku 1850. W założeniu miała być do gra przeznaczona na "mokre" miesiące zimowe kiedy aura nie pozwalała grać w krykieta. Gra nieco przypomina futbol irlandzki (gaelic football), w odróżnieniu od niego jednak nie używa okrągłej piłki, grana jest na boisku o innym kształcie i nie ma tradycyjnych bramek, nie wiadomo także do końca czy nie są to podobieństwa przypadkowe i czy twórcom "Aussie rules" znana była irlandzka odmiana futbolu.
Futbol australijski to bardzo szybka czasami brutalna gra w której dozwolone jest atakowanie gracza w którego posiadania jest piłka, a także w większości przypadków także graczy bez piłki. Niedozwolone jest tylko popychanie w plecy i uderzenia, atakowanie powyżej ramion. Piłka może być podawana w dowolnym kierunku poprzez jej kopnięcie, uderzenie pięścią lub bezpośrednie przekazanie do rąk innego zawodnika, nie wolno jej natomiast rzucać. Jeżeli po kopnięciu na odległość przynajmniej 15 m piłka zostanie złapana przez jednego z graczy zanim dotknie ona ziemi to otrzymuje on coś w rodzaju "rzutu wolnego" ("mark") – jeżeli gracz zdecyduje się zatrzymać po złapaniu piłki, to nie może on zostać zaatakowany przez innego gracza do momentu do kiedy nie kopnie on piłki dalej. Także przy łapaniu "marks" nie obowiązują inne zasady jak zakazy niż te wymienione powyżej, a więc dozwolone są tak spektakularne manewry jak wskoczenie na plecy graczowi z drużyny przeciwnej (lub nawet koledze ze swojej drużyny) odbicie się z nich i złapanie piłki wysoko w powietrzu.
Oryginalny jest także sposób liczenia zdobywanych "bramek". Bramki stanowią cztery pionowe słupki, strzelenie piłka pomiędzy dwa środkowe słupki (piłka musi być kopnięta) to sześć punktów ("goal", "major score"), a trafienie piłką pomiędzy szersze, boczne słupki to jeden punkt ("behind", "minor score"). Bezpośrednie trafienie w słupek to także jeden punkt.
-----edit
Spotkanie trwa 4 kwarty - kazda 30 min, z mojej znajomosci matematyki wynika ze caly mecz to 120 minut
W lidze rywalizuje 16 zespołów.
To chyba najważniejsze rzeczy których nie ma w Wikipedii.
Ostatnio zmieniony przez Silvester 2006-07-20, 17:09, w całości zmieniany 2 razy
COLLINGWOOD v WEST COAST - 127-52 (WC prowadzilo ale co z tego jak liczy sie wynik koncowy)
kursy: 2.03 v 1.70
ESSENDON v CARLTON - 105-105 (remis to bardzo rzadka sytuacja-zwrot stawki) Carlton powinno wygrać 15goals i 15behinds dla porownania essendon 16g i 9b.
kursy: 1.85 v 1.85
BRISBANE LIONS V HAWTHORN HAWKS - 84-74 (Hawks prowadzilo roznica 24pkt jednak potrafili to przerabac)
kursy: 1.40 v 2.70
handi: -15.5/+15.5 kursy: Lions 1.85 v Hawks 1.85
Z tych z dużym ryzykiem jednak bez niespodzianek i potknięć faworytów:
Adelaide vs. Kangaroos 124-52
Sydney Swans vs. Richmond 101-53
Chcialbym zauważyć ze jest cos dziwnego w ofercie BAW, otoz mecz Geelong Cats v. Western Bulldogs wedlug baw odbedzie sie 26lipca, natomiast na oficjalnej stronie AFL podana jest data 23lipca zatem nie wiem co z tym fantem zrobic, jezeli bedzie dalo sie zlozyc zaklad po meczu na ten mecz to i tak pewnie nie zostanie policzony nie wiem pozyjemy zobaczymy
W pozostałych 3 meczach trudno wytypowac dobry wynik, ale coz moze sie uda cos przewidziec
ST KILDA - PORT ADELAIDE
kursy: 1.45 v. 2.55
St. Kilda 6.zespol zmierzy sie z 12. zespolem w tabeli, wszystko byloby pewne gdyby nie 2 "ale":
- St. Kilda ma sporo zawodnikow kontuzjowanych
- St. Kilda nie wygrala z Port Adelaide ani razu od 2000 roku
Pomimo tych wątpliwosci wydaje mi sie ze St Kilda powinna przelamac zla passe z Port Adelaide i w koncu z nimi wygrac.
Również mozna zagrac handi -14.5pkt St. Kilda po kursie 1.85
FREMANTLE - MELBOURNE
kursy: 1.90 v. 1.80
Melbourne 3. zespół ligi zmierzy się z 8. w tabeli Fremantle, jezeli chodzi o bilans H2H jest na korzysc zespolu Melborne (10wygr i 8 przegranych). Ostatni mecz zakonczyl sie wynikiem 117-58 dla Melbourne, przewiduję bardzo zacięty mecz ale ostateczna wygrana Melbourne
GEELONG CATS - WESTERN BULLDOGS
kursy: 1.72 v. 2.00
Cats to 10. zespol w lidze ktory ostatnio bardzo dobrze gra 3 wygrane w ostatnich 4 spotkaniach, jego przeciwnikiem jest 5.zespol w tabeli.
Bilans H2H 85 wygr Cats, 53 wygr Bulldogs i 2 remisy
Ostatni mecz 98-97 na korzysc Bulldogs.
Za wygrana Cats przemawia ich ostatnia forma oraz male problemy z kontuzjami (u Bulldogs zabraknie dwoch kluczowych zawodnikow), a takze forma Bulldogs ostatnio nie jest zadowalajaca.
Do tego wszystkiego to cale zamieszanie z datą spotkania w BAW
Ostatnio zmieniony przez Silvester 2006-07-22, 14:28, w całości zmieniany 1 raz
ST KILDA - PORT ADELAIDE 64-60
kursy: 1.45 v. 2.55
FREMANTLE - MELBOURNE 96-67
kursy: 1.90 v. 1.80
GEELONG CATS - WESTERN BULLDOGS 90-89
kursy: 1.72 v. 2.00
Na BAW nadal mozna obstawiać mecz Geelong Cats - Western Bulldogs bo wedlug nich ten mecz odbędzie się 26 lipca.
Ciekaw jestem co zrobią jak ktoś teraz postawi, sądzę że zwrot będzie ale zawsze można spróbować i potem się kłucić
Drużyna, która pokona wszystkich pięciu rywali zdobywa Grand Slam,a najsłabszy zespół rozgrywek otrzymuje 'wooden spoon'.
Zdobywcy Grand Slam: Anglia -12 (ostatni w 1995), Walia 9 (2005), Francja 8 (2004), Szkocja 3 (1990), Irlandia 1 (1948)
Zdobywcy Triple Crown: Anglia - 23 (ostatni w 2003), Walia 18 (2005), Szkocja 10 (1990), Irlandia 8 (2006)
Do Jonny Wilkinsona należą wszystkie rekordy punktowe rozgrywek: 35 w jednym meczu (Anglia vs Włochy, 2001), 89 w sezonie 2001 i 421 w karierze (1998-2007).
23.02.2008 r. 21:00 Francja vs Anglia 1 1,35 [expekt]
To najciekawszy pojedynek dzisiejszego dnia Francuzi podejmują na Stade de France drużynę Anglii. Francuzi są w dobrej formie posiadają atut własnego boiska a doping na pewno pomoże gospodarzom w zwycięstwie... nieźle sobie radzą: Vincent Clerc i Jean-Baptiste Elissalde, którzy nie powinni mieć większych problemów ze zdobyciem przyłożenia. Myślę, że Francuzi zrewanżują się za zeszłoroczną porażkę 14:9. Kurs jest niski ale i ryzyko nie wielkie, dlatego po ostatnich spotkaniach stawiam zdecydowanie na zespół trójkolorowych.
_________________ ----------------------- All in --------------------------